top of page

Kornea Hastalıkları

Kuru Göz

Göz yüzeyinin nemlenmesini saÄŸlayan gözyaşının yetersizliÄŸine baÄŸlı olarak ortaya çıkar. Yanma, batma, kaşınma, görme bozukluÄŸu, yorgunluk hissi gibi belirtiler gösterir. Gözde aralıksız seyreden bu rahatsızlık ve  huzursuzluk nedeniyle hastanın yaÅŸam kalitesi büyük ölçüde bozulur. 

​

Nedeni çok iyi bilinmemekle birlikte gözyaşı yapımını saÄŸlayan ve buharlaÅŸmasını önleyen çok hassas düzenleme sistemlerinin yaÅŸ, hormonal etkiler, enfeksiyonlar, bazı bağışıklık sistemi kökenli hastalıklar, kurumayı arttıran çevresel deÄŸiÅŸkenler (klima, tozlu ortam), gözyaşı yapımını azaltan ilaç kullanımı, geçirilen kornea ameliyatları (kornea nakli, miyop düzeltme ameliyatları), kontakt lens kullanımı gibi çok sayıda etkenle bozulması sonucu oluÅŸabilmektedir. Kadınlarda ve özellikle menapozdan sonra daha sık görülür.

​

Tedavisinde yapay gözyaşı damlaları, yangıyı azaltan ilaçlar, beslenme (omega 3’den zengin gıdalar), bol su tüketimi ve doktorunuzun uygun gördüÄŸü ek tedaviler kullanılabilir. Çevre ÅŸartlarını düzenlenmesi ve bilgisayar kullanımı gibi gözyaşı kaybını arttıran uÄŸraşılarda gerekli önlemlerin alınması da iyileÅŸmeye olumlu katkılar saÄŸlar.

Kuru Goz
Tekrarlayan Erozyon Sendromu

Kornea yüzeyini örten ve yoÄŸun bir sinir ağı ile kaplı olan epitel tabakasının sık aralıklar ile açılması sonucu oluÅŸur. Åžiddetli aÄŸrıya neden olan bir hastalıktır.

​

Hastaların hikayesinde genellikle daha önceden kağıt kenarı, tırnak ucu gibi ince, keskin kenarlı bir cisim ile geçirilmiÅŸ bir travma mevcuttur. Yaralanan bölgedeki epitel birkaç gün içinde kapanır ve aÄŸrı geçer  fakat derin tabakalardaki iyileÅŸme tam olarak gerçekleÅŸmez. Bu nedenle kaşıma, gözü ovalama gibi hafif bir etki ile dahi alttaki tabakalarda ayrılarak epitel açılır ve ÅŸiddetli aÄŸrı tekrar baÅŸlar.

​

Bu durumda doktor kontrolünde kapama tedavisi veya tedavi amaçlı kontakt lensler kullanılır. Sık kontrol ve dikkatli takip ile uzun soluklu bir mücadeleyi gerektirir.

Tekrarlayan Erozyon Sendromu
Kornea NaklÄ°

Kornea gözün en ön kısmında yer alan ve saat camı gibi ÅŸeffaf olan bir tabakadır. Dış bükey yüzeyi sayesinde ışığın kırılarak retina üzerinde odaklanmasına yardım eder. Hasarlanması halinde ÅŸeffaflığını kaybeder veya yapısı ve dolayısı ile kırma gücü ve özellikleri deÄŸiÅŸir, sonuçta görme bozukluÄŸu ortaya çıkar.

​

Kornea naklinde hasarlanmış kornea dokusunun tamamı veya bir bölümü ölen bir insandan ilk 8 saat içinde alınan saÄŸlam kornea tabakası ile deÄŸiÅŸtirilir. Ameliyatın amacı, görmeyi arttırmak, gözün bütünlüÄŸünü korumak, ciddi enfeksiyon veya travmaları tedavi etmek ve dış görüntüdeki bozulmayı düzeltmektir.

​

En önemli sorun alıcıda takılan yeni dokuya karşı red cevabının geliÅŸmesidir Erken tanı ve erken tedavi ile bu yanıtın baskılanıp donör korneanın korunması önem taşır. Bu amaçla uzun bir dönem göz doktorunun kontrolünde  kalınması gereklidir.

Kornea Nakli

Göztepe BaÄŸdat Cad. Ergun Apartmanı No:244/10 (Göztepe parkı yanı) Kadıköy/Ä°stanbul

Sitedeki tüm yazılar bilgilendirme amaçlı olup teÅŸhis ve tedavi amacı gütmemektedir.

© 2018 Tomris Åžengör. Her hakkı saklıdır.

bottom of page