Keratokonus
Keratokonus BÄ°lgÄ°lendÄ°rme
Keratokonus nedir?
​
Keratokonus, gözün saydam tabakasının (korneasının) merkez veya merkeze yakın kısımlarının iltihabi olmayan ilerleyici incelmesi ve dikleÅŸmesiyle ortaya çıkan bir bozukluktur. Hemen tümünde iki göz de etkilenmiÅŸtir fakat çoÄŸu kez bir göz daha ileri aÅŸamadadır
Keratokonusun rastlanma sıklığı ne kadardır?
​
Genel toplumda 2000 kiÅŸiden 1 tanesinde görülür, diÄŸer hastalıklarla karşılaÅŸtırıldığında nispeten sık olduÄŸu söylenebilir.
Keratokonus hastalığı ne zaman başlar ve nasıl seyreder?
​
Genellikle ergenlik çağında baÅŸlar. BaÅŸlangıçta gizli seyreder fakat miyop ve astigmatta hızlı ilerleme ÅŸüphe edilmesi gereken önemli bir bulgusudur; dikkatli bir muayene ile bazı ipuçlarının yakalanması mümkündür. Ä°lerleyen dönemde düzensiz astigmatizma nedeniyle görme bozukluÄŸu artar ve gözlükler ile düzeltilemez hale gelir.
​
Sıklıkla alerjik göz bulguları eÅŸlik eder. Özellikle göz kaşımanın hastalığın ilerlemesinde önemli rol oynadığı günümüzde birçok çalışma ile gösterilmiÅŸtir.
Keratokonusün tedavisi varmıdır?
​
Keratokonusu tamamen iyileÅŸtirmek mümkün deÄŸildir fakat erken dönemde Kollagen Çapraz BaÄŸlama adı verilen yöntem ile korneadaki kollajen liflerin güçlendirilmesi ve hastalığın ilerlemesinin durdurulması veya yavaÅŸlatılması mümkün olabilmektedir. Bu iÅŸlemde ultra viyole (UV A) ile baÄŸ dokusu liflerinin ışığa duyarlılığını arttıran Riboflavin (B vit) birlikte uygulanmaktadır. DiÄŸer taraftan yaÅŸ ile birlikte hastalığın doÄŸal seyri nedeniyle ilerleme azalmaktadır. Bunda da doÄŸal UV etkisinin rol oynadığı düÅŸünülmektedir.
Keratokonusta görme bozukluÄŸu hangi yöntemlerle düzeltilebilir?
​
Görme bozukluÄŸu erken dönemde gözlükler ile nispeten yeterli düzeyde düzeltilebilir. Fakat hastalığın ilerlemesi ile korneada düzensiz astigmatizmanın oluÅŸumu, iki göz arasında giderek artan numara farkı nedeniyle gözlüklerin baÅŸarı ÅŸansı giderek azalır.
​
Gözlükler ile yeterli görmeye ulaşılamayan daha ileri düzeydeki keratokonusta kontakt lensler yaÅŸam kalitesini yükseltmek anlamında önemli katkılar saÄŸlar. Son yıllardaki bilgi birikimi ve teknolojik geliÅŸmeler sayesinde kontakt lensler nerede ise tüm aÅŸamalarda katkı saÄŸlayabilecek ÅŸekilde geliÅŸmiÅŸ ve çeÅŸitlenmiÅŸtir.
Keratokonus AmelÄ°yati
Keratokonusta cerrahi tedavi yöntemleri var mıdır?
​
Hastalığın ileri dönemlerinde, korneada aşırı incelme ve delinme olması veya görmeyi kontakt lensler ile düzeltilemeyecek kadar etkileyen lekelerin oluÅŸmuÅŸ olması durumunda korneanın bir kısım katmanını veya tümünü deÄŸiÅŸtirmek ÅŸeklinde kornea nakli ameliyatları yapılabilir.
Bunun yanında oluÅŸan düzensiz astigmatizmanın etkisini azaltmaya yönelik kornea içi halka, yüzeyel lazer uygulamaları gibi giriÅŸimsel iÅŸlemler yapılsa da görme kalitesinin kontakt lensler ile elde edilen seviyeye ulaÅŸması çok zordur.
Keratokonus Kontakt Lens
Keratokonus hastalarında ilk tercih kontakt lens uygulaması olmalıdır. Kontakt lensler hastalığın ilerlemesini engellemez fakat uygun kontakt lens seçimi, doÄŸru bilgilendirme, sabırlı ve uyumlu bir çalışma ile hastaların kontakt lenslerini baÅŸarı ile kullanmaları saÄŸlanabilir.
Keratokonusta uygulanan kontakt lens çeÅŸitleri: sert gaz geçirgen kontakt lensler, yumuÅŸak kontakt lensler, yumuÅŸak-sert gaz geçirgen kontakt lens birliktelikleri ve skleral kontakt lenslerdir.
​
Sert gaz geçirgen kontakt lensler korneanın düzensiz yapısını maskeleyebildikleri içi en baÅŸarılı olanlardır. Sferik, asferik, çok eÄŸrili gibi lens iç yüzey eÄŸiminin düzensiz kornea yüzeyine uyumunu saÄŸlayan farklı tasarımları vardır. En büyük sorunları, sert yapıları nedeniyle baÅŸlangıçta batma ve rahatsızlık duygusu uyandırmalarıdır. Fakat zamanla bu lenslere alışmak ve sorunları en aza indirmek mümkündür.
YumuÅŸak kontakt lensler esnek yapıları nedeniyle düzensiz yüzeyin olumsuz etkisini yeterince kapatamadıkları için ancak hafif keratokonus olgularında baÅŸarılı olabilirler. Düz (sferik) veya astigmatlı (torik) yumuÅŸak kontakt lensler uygulanabilir.
YumuÅŸak –sert gaz geçirgen kontakt lens birliktelikleri sert lensleri takamayanlarda kullanılır. Böylece yumuÅŸak lensin rahatlığı ile sert lensin görme baÅŸarısı bir araya getirilebilir. Bunlar iki ÅŸekilde olabilir:
​
-
YumuÅŸak bir lens üzerine sert gaz geçirgen bir lensin uygulanması ÅŸeklinde Piggyback (üstüste) kontakt lensler olarak kullanılabilir. Her iki lensin de oksijen geçirgenliÄŸinin yüksek olması gerekir.
-
Sert gaz geçirgen bir lensi çevreleyen yumuÅŸak bir lensin birlikte üretildiÄŸi (hibrid) melez lensler ÅŸeklinde olabilir.
​
Skleral kontakt lenslerise gözün saydam tabakasından daha geniÅŸ çaptadırlar ve kornea dışındaki daha dayanıklı yapıdaki sklera bölümünden destek alırlar. Hafif bombe oluÅŸturarak kornea ön yüzüne temas etmeden kullanılabilirler. Sert gaz geçirgen materyalden üretilirler. Ä°leri olgularda uygulanabilir .